På många företag i Asien är det vanligt att ta en tupplur mitt på dagen, något som sömnforskare varmt rekommenderar. Samtidigt visar studier på att länder tappar miljarder på grund av övertrötta tjänstemän skriver Dagens Industri i sin Hälso avdelning i lördagens nummer.

Sömnbrist är ett allvarligt problem i Asien precis som i västvärlden. Hälften av alla heltids­arbetande i Asien uppger att de inte får tillräckligt många timmars sömn per natt och studier visar att situationen blir allt värre år för år.

ArtikeIn tar även upp några rent ekonomiska aspekter: I Japan beräknas sömnbristen kosta landet 1 100 miljarder kronor per år, motsvarande 2,9 procent av BNP. Genom att öka antal sovtimmar till sju timmar per natt skulle landets ekonomi stärkas med 600 miljarder kronor per år, enligt en studie från under­sökningsfirman Rand Europe.

Hårt arbete i all ära. Sömnprofessor Jessica Payne vid University of Notre Dame fastslog nyligen i en intervju med HR Review att en smart hjärna behöver vara utvilad och att sömnbrist på alla sätt och vis är dåligt för affärer.
”Även om arbetsrelaterade fylleluncher inte längre är accepterat så visar neurovetenskap att det troligen är bättre att vara berusad än ha sömnbrist efter viss nivå. Trötthet har orsakat många katastrofer”, säger hon.
Onekligen en tanke för företagsledare att sova på. – Dagens Industri Lördag 23/9 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment